Naujienos

Jei visi amerikiečiai taptų veganais ar sumažėtų CO2 išmetimas?

2017 m. pabaigoje JAV Žemės ūkio departamento (Department of Agriculture) buvo atliktas tyrimas, kiek pasikeistų žemės ūkio sukeliama tarša, jei visi JAV gyventojai taptų veganais.

Maisto gamybos apimtys JAV, atsisakius bet kokios gyvulininkystės, jei visi gyventojai taptų veganais ir nevartotų mėsos, žuvies, kiaušinių bei pieno produktų, galėtų išaugti iki 23 proc. Tačiau tai atsilieptų bendram visuomenės sveikatos lygiui, nes mityboje atsirastų sveikatai pavojingas riebiųjų rūgščių, vitaminų A, B12 ir kalcio stygius. Šias medžiagas, ko gero, tektų kompensuoti masine maisto papildų gamyba.

Vienas iš pagrindinių „žaliųjų“ argumentų sunaikinti gyvulininkystę – šiltnamio efektą sukeliančios dujos. Tiesa, pusė visos žemės ūkio šiltnamio dujų taršos yra dėl gyvulininkystės. Jos atsisakius JAV bendras šiltnamio dujų kiekis sumažėtų tik 2,6 proc. Tačiau jei ganyklas pakeisime grūdinėmis ar ankštinėmis kultūromis (kai kuriose vietovėse tai nėra įmanoma dėl dirvožemio), teks naudoti daugiau mineralinių trąšų, jas transportuoti, ir „sutaupymas“ prarastų reikšmę.

Tyrimo išvados trumpai – ScienceDaily
Visas tyrimas – PNAS

Ūkininkų pastaba: Maisto gamyboje apie 20 proc. šiltnamio dujų taršos susidaro dėl transporto. Todėl kyla klausimas: kas yra tvariau – tūkstančius kilometrų skraidinami avokadai ir sojos produktai ar tam pačiame rajone užauginta mėsa?