Naujienos

Ar augalinė mėsa yra sveikesnė?

Ar atsimenate kai „Beyond Meat“ (vienas iš populiariausių augalinės mėsos gamintojų) akcijos kilo kaip ant mielių, o augalinių mėsos pakaitalų pramonė buvo laikoma naująja maisto revoliucija? Na, tie laikai gali būti jau praeityje. Per 5 metus „Beyond Meat“ akcijų kaina smuko daugiau kaip 90 proc., palikdama daugybę nusivylusių investuotojų ir sukeldama  diskusijų bangą apie augalinių mėsos pakaitalų pramonės perspektyvas ir realią šių produktų naudą. Nors iš pradžių augalinė mėsa buvo pristatoma kaip sveika, aplinkai draugiška ir etiška alternatyva, akivaizdu, kad vartotojų lūkesčiai ne visada sutampa su realybe.

Netikros mėsos sudėties iliuzijos

Augalinė mėsa dažnai reklamuojama kaip sveikesnė ir etiškesnė alternatyva tradicinei mėsai. Tačiau tikrovė gali būti kitokia. Daugelis Lietuvoje parduodamų netikros mėsos produktų yra gausiai perdirbti, turintys daug druskos, sočiųjų riebalų ir konservantų. Taip, jūs išgirsite apie praturtinimą baltymais, tačiau kiek iš tikrųjų yra tų naudingųjų medžiagų, kai produktas pagamintas iš sojų baltymų izoliatų, hidrolizuotų augalinių baltymų ir dirbtinių skonio stipriklių?
Taip pat daugelyje šių produktų yra sojos ar glitimo, kurie yra vieni iš dažniausių alergenų.

Tikros ir netikros mėsos palyginimas

Tikra mėsa, palyginus su daugeliu netikros mėsos produktų, turi keletą privalumų, kuriuos vertina sveikatos specialistai. Pirma, tikra mėsa yra natūralus baltymų, geležies, cinko ir vitamino B12 šaltinis, kurie lengvai pasisavinami organizme. Tuo tarpu netikros mėsos produktai dažnai praturtinami sintetinėmis maistinėmis medžiagomis, kurios gali būti mažiau efektyvios. Be to, tikra mėsa yra mažiau perdirbta ir neturi ilgo priedų sąrašo, kuris būdingas daugybei augalinių pakaitalų.

Pasirinkimo svarba vartotojams

Nors augaliniai mėsos pakaitalai kai kam gali būti alternatyva dėl etinių ir aplinkosauginių įsitikinimų, vartotojai turi būti atidūs ir kritiškai vertinti šių produktų sudėtį. Svarbu ne tik ieškoti natūralesnių alternatyvų, bet ir atkreipti dėmesį į produkto sudėtyje esančius perdirbtus ingredientus, kurie gali turėti neigiamą poveikį sveikatai.

„Beyond Meat“ akcijų kainos kritimas gali būti ženklas, kad vartotojai tampa sąmoningesni ir ieško ne tik skambių pažadų, bet ir realios naudos sveikatai. Ateityje tikėtina, kad gamintojai bus priversti koreguoti savo pasiūlą, siekiant atitikti aukštesnius vartotojų lūkesčius ir išsaugoti jų pasitikėjimą.

Augalinės mėsos pakaitalai: perspektyvos ir realybė

Pastaraisiais metais augaliniai mėsos pakaitalai buvo pristatomi kaip nauja maisto pramonės revoliucija, siūlanti sveikatai palankesnes, aplinkai draugiškas ir etiškas alternatyvas tradicinei mėsai. Tačiau nors jų populiarumas auga, kyla vis daugiau klausimų dėl tikrosios šių produktų vertės, ypač klimato kaitos ir tvarumo kontekste.

Ar pasaulį užkariauja netikra mėsa?

Pastaraisiais metais augalinės mėsos pakaitalai buvo pristatomi kaip didžioji maisto revoliucija, siūlanti sveikesnę, aplinkai draugiškesnę ir etišką alternatyvą tradicinei mėsai. Tačiau ar ši tendencija iš tiesų tvari ir ar netikra mėsa yra sprendimas, kuris ilgainiui pakeis įprastą mėsą? Atsakymas yra sudėtingesnis, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, ir jame atsispindi daugybė faktorių – nuo gamybos ir transportavimo iki vartotojų atsakomybės bei poveikio aplinkai.

Tvarumo klausimas

Augaliniai mėsos pakaitalai, ypač sojos pagrindu, dažnai reklamuojami kaip tvaresnis pasirinkimas dėl mažesnių išteklių poreikio – sojos auginimui reikalinga mažiau vandens ir žemės, nei gyvulininkystei. Tačiau šis skaičiavimas nėra toks tiesmukas. Pavyzdžiui, jei sojos baltymų izoliatai naudojami gaminti mėsos pakaitalus ir jie importuojami iš tokių regionų kaip Brazilija, jų anglies pėdsakas gali tapti žymiai didesnis dėl transportavimo ir perdirbimo procesų. Sojos importas iš šalių, kuriose kirtimai miškams tampa problema, dar labiau padidina produkto ekologinį pėdsaką.

Tuo tarpu vietinė gyvulininkystė, pavyzdžiui, avienos kepsnys iš vietinio ūkininko, gali būti tvaresnis pasirinkimas dėl trumpesnio transporto atstumo ir mažesnio perdirbimo poreikio. Avys natūraliai ganosi, dažnai prastose ganyklose, kurios netinkamos kitiems augalams. Nors gyvulininkystė išskiria daugiau CO₂ ekvivalento dėl gyvulių virškinimo proceso (metano emisijų), vietinė gamyba sumažina logistikos sąnaudas, kurios gali būti reikšmingos augalinės kilmės produktams.

Transportavimas ir perdirbimas

Didelis iššūkis augaliniams mėsos pakaitalams yra transportavimas ir perdirbimas. Pavyzdžiui, sojos kepsnys, pagamintas iš sojos baltymų izoliato ir importuotas iš Brazilijos, turi patirti ilgą gamybos grandinę. Pradžioje soja yra auginama, iš jos gaminami baltymų izoliatai, o vėliau produktas perdirbamas į galutinę formą – sojos kepsnį. Šis procesas reikalauja daug energijos ir išteklių, o galutinis produktas dažnai turi daug priedų, kad išlaikytų skonį, tekstūrą ir ilgesnį galiojimo laiką. Perdirbimas taip pat prisideda prie anglies dvideginio emisijų, todėl kyla klausimas, ar netikra mėsa tikrai tvaresnė.

Palyginus, vietinė aviena, ypač perkama tiesiogiai iš ūkininko, turi mažesnį perdirbimo ir transportavimo poveikį. Gyvuliai auginami netoli vartotojų, o mėsa dažnai yra tiesiogiai tiekiama vartotojams be didelio perdirbimo. Tačiau reikia pripažinti, kad gyvulininkystė, ypač jei auginami atrajotojai, išskiria daugiau šiltnamio efektą sukeliančių dujų dėl metano gamybos virškinimo metu.

Maisto švaistymas ir vartotojo atsakomybė

Viena iš svarbiausių ekologijos temų, susijusių su bet kokiu maistu, yra maisto švaistymas. Nesvarbu, ar vartojama tradicinė mėsa, ar augaliniai pakaitalai, maisto švaistymas yra didelis išteklių eikvojimas ir prisideda prie CO₂ emisijų. Todėl vartotojai gali padaryti daug daugiau teigiamo poveikio aplinkai, jei sutelks dėmesį į atsakingą maisto vartojimą ir sumažins jo švaistymą, nei tiesiog atsisakydami vieno ar kito produkto.

Be to, didžioji pasaulio dalis negali atsisakyti mėsos, ypač atšiauriose klimato sąlygose, kur augalai, tinkami maistui, tiesiog neauga. Tokiuose regionuose gyvūnai tampa svarbia maisto grandinės dalimi, nes jie gali prastus augalus paversti vertingais baltymais, kuriuos vartoja žmonės. Todėl gyvulininkystė, ypač ekstensyvi ir vietinė, gali būti būtina ir tvari maisto tiekimo dalis.

Išvada

Nors netikra mėsa siūlo alternatyvas, svarbu įvertinti visą gamybos ir tiekimo grandinę. Tvarumas nėra vien tik maisto produkto kilmė – būtina atsižvelgti į perdirbimą, transportavimą ir vartojimo įpročius. Vietinis maistas, ar tai būtų gyvūninės, ar augalinės kilmės, gali būti tvaresnis pasirinkimas dėl mažesnio transportavimo ir perdirbimo poveikio. Svarbiausias veiksnys – atsakingas vartojimas, mažesnis maisto švaistymas ir vietinių išteklių naudojimas, kas galiausiai duos daugiau naudos aplinkai nei vien tik tam tikro maisto produkto atsisakymas.